WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oleśnie informuje, że w związku ze zmianą ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. Nr 17 poz. 127 z późniejszymi zmianami) oraz obowiązywaniem Rozporządzenia MR i RW z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2007 r. Nr 132 poz. 919) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie gospodarstwa na użytek własny.
1. Zamiar ubicia cielęcia do 6 m-ca życia, owcy i kozy właściciel zwierzęcia musi zgłosić pisemnie powiatowemu lekarzowi weterynarii na 24 godziny przed ubojem na adres:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oleśnie
ul. Kossaka 5, 46-300 Olesno
tel./fax 34/358-26-18
Bydło do 6 m-ca życia nie zawiera żadnego materiału SRM.
Ulotka informacyjna Głównego Lekarza Weterynarii
2. Zamiar ubicia świni należy zgłosić powiatowemu lekarzowi weterynarii na 24 godziny przed ubojem, tylko w przypadku świni zgłoszenie można zrobić telefonicznie.
Przy zgłoszeniu należy podać następujące dane:
- Imię, nazwisko, adres właściciela oraz miejsce uboju;
- Imię i nazwisko osoby uprawnionej przeprowadzającej ubój;
- Imię i nazwisko lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa.
Ubój świń można również zgłosić na następującym wzorze - Wzór zgłoszenia do pobrania
Jednocześnie przypominam o pozostałych warunkach uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:
- uboju może dokonać przyuczony ubojowiec, po pozbawieniu zwierzęcia świadomości;
- zabrania się uśmiercania zwierząt z udziałem dzieci lub w ich obecności;
- fakt uboju w gospodarstwie należy zgłosić w Biurze Powiatowym AR i MR w Oleśnie, zwrócić paszport w przypadku cielęcia, oraz zniszczyć kolczyki ubitych zwierząt we własnym zakresie;
- na posiadaczu zwierzęcia, który dokonał uboju w gospodarstwie ciąży obowiązek zagospodarowania na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.
Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku owiec i kóz są:
1) czaszka zawierająca mózg i oczy, migdałki i rdzeń kręgowy zwierząt w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła
2) śledziona i jelito kręte zwierząt w każdym wieku
5) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.
Zagospodarowanie polega na zgłoszeniu i odbiorze za pokwitowaniem przez zakład utylizacyjny (SRM):
Punkt Pozyskiwania i Przeładunku Surowców Utylizacyjnych - kat. I w Węgrach
Węgry ul. Pustkowska 18
46-023 Osowiec
tel. (077) 421 24 18 – całodobowy
tel. kom. 667 984 248
faks (077) 421 24 18 – całodobowy
lub
Przedsiębiorstwo Jasta Sp. z o.o
Zakład Utylizacji Padłych Zwierząt
Danielów 5, 97-360 Kamieńsk
tel 44 681 75 86, faks 44 681 75 81, tel mob. 691 698 900
www.jasta.net.pl
Z cytowanych powyżej aktów prawnych bezwzględnie wynika nakaz badania na włośnie mięsa świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięsa dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na użytek własny.
Lekarze weterynarii uprawnieni do badania mięsa świń i dzików na terenie powiatu:
Nazwisko i Imię | Miejscowość | Telefon |
Kamiński Błażej | Dobrodzień | 603 851 352 |
Gnot Alojzy | Radłów | 602 172 361 |
Wewiór Jerzy | Gorzów Śląski | 602 351 312 |
Koszt badania wynosi 20zł + koszt dojazdu.